Tel.: +36 42 889 180

“ÚTON VAGYUNK” – GYERMEKBÚCSÚ MÁRIAPÓCSON

Több mint háromezren vettek részt a járványveszély után elsőként megrendezett gyermekbúcsún Máriapócson.

A járvány miatt az elmúlt 2 esztendőben sok más rendezvénnyel együtt a gyermekbúcsúról is le kellett mondania a legifjabb görögkatolikusoknak, így az idén kicsik és nagyon egyaránt nagy izgalommal és lelkesedéssel várták az újbóli találkozás lehetőségét.

Idén a hajdúdorogi Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium kapta a feladatot, hogy a találkozó programjait megszervezze a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Pasztorációs és Hitoktatási Irodával közösen.

A gyermekbúcsú mottója: „Úton vagyunk”- mely utalt a szinódusi útra, életünk zarándoklatára és arra is, hogy nekünk, görögkatolikusoknak minden utunk Máriapócsra vezet.

Az érkező vendégek regisztrációja két helyen zajlott (II.János Pál pápa tér és római katolikus templom), majd a csoportok négy útvonalon juthattak el a kegytemplomhoz az Istenszülő köszönésére. Az útvonalak hossza és a feladatok erőssége korosztályonként eltérő volt, az óvodások számára rövidebb, könnyedén megoldható feladatokkal, míg az iskolások számára nehezebb, nagyobb tudást igénylő megmérettetéseken át haladhattak állomásról állomásra.

A megállóhelyeken érdekes feladatok megoldása után a résztvevők pecsétet kaptak menetlevelükbe. Volt „hittanautomata”, különböző ügyességi és sportos feladatok, bibliai kvíz, láthattunk bibliai jeleneteket, elrejtett kirakó-darabokat megtalálva és összeillesztve a szinódus szó jelentésével ismerkedhettek meg, ezzel is jelképezve az együttlét fontosságát. A lepecsételt menetlevelek bemutatásáért mindenki ajándékcsomagot kapott a beváltópontnál, amit nagy örömmel fogadtak és büszkén viseltek a gyerekek.

Mire minden állomáson végig értek a részvevők igazi élményekkel gazdagodva érkeztek meg a Szűzanyához.

A nap folyamán kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal készültek szervezők, az ügyesebbek rézkarc nyomatot készíthettek a zarándokház belső udvarán Monsotory Viktória művésznő és diákjai segítségével, illetve kipróbálhatták a szelfiboxot is, és természetesen nem maradhatott ki a vásári forgatag és az ugrálóvárak sem. A búcsú ideje alatt több helyen lehetőség volt szentgyónásra is.

Délelőtt a színpadon a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola színjátszó csoportjának előadását láthattuk, akik a Habakuk című mesejátékot adták elő. Az előadás után minden zarándok a Kossuth térre gyűlt össze, kiürült az ugrálóvár és elcsendesedett a sokadalom, hogy együtt könyörögjenek az Istenszülő Szűz Máriához.

A parakliszt Atanáz püspök atya végezte Kiss Máté diakónusi- és kispapjaink kántori szolgálata mellett.

Templommá változott a tér, és zarándokok százai imádkoztak együtt. Püspök atya a búcsú mottójára (úton vagyunk) utalva azt mondta, akkor van értelme útra kelni, ha hiszünk. Imádkozott az úton lévőkért, a háború elől menekülőkért, „akiknek semmijük nem maradt, csak mindenük, az Isten.”

Kérte a hívőket, hogy ne csak maguk számára kérjenek irgalmat, akik a búcsún boldogsággal vettek részt, hanem azoknak is, akiknek még nagyobb szükségük van menedékre és oltalomra.

Május 14-én több mint háromezeren állítottuk együtt, hogy Krisztus feltámadt, és mi, akik ezt állítottuk, mind együtt tartozunk a nagy Görögkatolikus családba.

A paraklisz után a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola néptáncosainak színvonalas előadását láthattuk, a néptáncosok után Orosz Mihály és felesége vezetésével a gyermekek és szüleik sokáig ropták a táncot a színpad előtti táncházon.

(Szöveg: Hajdúdorogi Főegyházmegye)

Leave a Reply