Tel.: +36 42 889 180

Meg nem születettek…

Különös anyák napja volt Máriapócson. A szokásos, bár – természetesen – mindig könnyeket csalogató gyermekműsor mellett olyan műalkotást fogadtunk a kegytemplomban, amely valószínűleg mindenkit megérintett.

Ez a “Meg nem született gyermek szobra”. A megrendítő alkotással a szlovák szobrászművész Martin Hudáček a megfogant élet tiszteletére, a kiengesztelődés, megbékélés erejére kívánja felhívni a figyelmet.A fiatal szlovák szobrászművész Martin Hudáček még diákkorában, a Besztercebányai Művészeti Akadémia hallgatójaként 2012-ben készítette el művét. Célja az volt, hogy a várandósság elvesztését, vagy akár megszakítását követő gyászában, mély fájdalmának gyógyulásában és lelki tusáiban segítse a szenvedő anyákat. A térdre borult, arcát sírás közben kezével eltakaró női alak megrendítően jeleníti meg a trauma súlya alatt összetört, mély fájdalmak közt vergődő, a megbánással küzdő anyát.

Nem igen létezik olyan család, ahol ne volna hasonló veszteség. Akár elveszített, akár elveszejtett gyermekről beszélünk, gyász és gyógyulás követi.

A különleges érzelmeket ébresztő szobor, párhuzamosan az anyák ünneplésével, a könnyező pócsi Szűzanya előtt: csakis a gyógyulást segíti!

Leave a Reply