Tel.: +36 42 889 180

Látogatók a szomszédos országokból

Szeptember 24-én és 25-én a szomszédos országok magyar lakta településeiről érkeztek zarándokok Máriapócsra.

Pénteken este kárpátaljai római katolikus hívek jöttek Majnek Antal püspök atya vezetésével. Szentmisével kezdték meg virrasztásukat, melynek keretében Bán Zs. Jónás atya szolgált elmélkedéssel. Az egész éjszakát imádságban töltötte a közel kétszáz zarándok, az érkező atyák végig rendelkezésre álltak a bűnbánat szentségének kiszolgáltatásával. Reggel hétkor ugyancsak szentmisével zárták a zarándoklatot. Antal püspök atya elmondta, milyen hiányérzetük volt tavaly, amikor a vírusjárvány megakadályozta a jövetelüket, s most micsoda öröm, hogy ennyien vállalták az utazás nehézségeit!

Épp’ csak elment a kárpátaljai közösség, máris megkezdődött a felvidéki magyar ajkú görögkatolikus hívek Szent Liturgiája. Mintegy kétszáz hívő, és 15 pap vett részt a járványhelyzet miatt lerövidített liturgikus programon: 10.30-kor kezdődött a liturgia, majd Parakliszt végeztek a kegyoltár előtt. Hasonlóan a kárpátaljai testvéreinkhez, ők is „kiböjtölték” ezt a zarándoklatot…Kisebb számban érkeztek, mint a korábbi években, ám nagyon megható volt a jelenlétük. Cyril Vasiľ, kassai megyéspüspök homíliájában Mária alázatosságát hangsúlyozta. „A Máriapócsi kegykép nem nagy mesterek műve, és nem híres galériáknak készült. Egyszerűségében emlékeztet bennünket Mária erényeire, amelyek révén ő naggyá vált Isten szemében. Ezért boldognak hirdeti őt minden nemzedék – a miénk is, mert nagy dolgokat cselekedett vele a Hatalmas.”

Végül, Vaszily József atya, a magyar esperesi kerület esperese megköszönte minden jelenlévő részvételét, és reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben a hagyományos zarándoklatokat újra megtartják a program és a hívők számának korlátozása nélkül.

Mi is, mi mindnyájan ebben bízunk… Imádkozzunk a járvány megszűnéséért!

Leave a Reply