Tel.: +36 42 889 180

Felnőtt fiatalok érkeztek Máriapócsra

„Útonlevők 22+” elnevezésű zarándoklat indult Tiszaújvárosból kegyhelyünkre. Július 15-én az ottani görögkatolikus templomban Jeviczki Ferenc parókus fogadta a zarándokokat:

„Amikor az ember zarándoklatra indul, lelkileg akar növekedni, fejlődni, belsőleg akar átalakulni. A mai szolgálat is ebben a ráhangolódásban segít és reméljük, mindannyian lelkileg gazdagodva érkezünk meg hitünk növekedéséhez.”

Ezt segítendő, vecsernyével kezdték a közös együttlétet, amely imádság során a zarándoklat idei mottójához kapcsolódóan Atanáz püspök atyától is kaptak bíztatást a fiatalok.

„Emészt a buzgalom az Úrért, a Seregek Uráért” (1 Kir 19,10). Püspök atya Illés prófétáról beszélve így buzdította a jelenlévőket:  „Ha valaha azt érezted, hogy magadra maradtál a véleményeddel, a kinyilatkoztatott Istentől kapott gondolataiddal, ne keseredj el – az Úr enyhe szellő fuvallatában találkozni akar veled, neked is társakat ígér, tarts ki, ismerd fel őket.”
Másnap utrenyét követően Atanáz atyával együtt indultak a Máriapócs felé vezető útra a zarándokok. Szocska Ábel püspök atya eléjük sietett: Egyházmegyéje határán, Kálmánházán várta az Útonlevők 22+ zarándokait a polgármesterrel és a parókussal együtt.

A zarándokok elcsendesedéséhez ezen a napon Verdes Miklós atya gondolatai segítették a fiatalokat, este pedig Nyíregyházán  Dr. Kruppa Tamás atya fogadta őket. Szombaton Szocska A. Ábel püspök atya tanúságtevésre buzdító szavaival bocsátotta útjára a kis közösséget. Három történetet mesélt el követendő példa gyanánt: Boldog Gojdics Pál fölszentelt vértanúét, akit a buzgóság hajtott Krisztusért, s érte vállalta a halált is. Majd egy tanúságtevő fiatalember személyes élet-siker történetét. „A harmadik történet rólatok szól, ezt a történetet ti írjátok, mindenki a maga életterületén” – szólította meg a jelenlévőket Ábel püspök.

„Nem tudom, hogyan végződik, de ha áldozatot vállaltok Krisztusért, akkor Krisztus a ti életetekben ezt valamilyen formában megerősíti. Helyesen jár el, aki Krisztusért áldozatot vállal. Írjátok tovább ezt a harmadik történetet Krisztusnak tetsző élettel.”

Az Útonlevő zarándokokat harangszó köszöntötte Máriapócson. Itt Orosz István kegyhelyigazgató atya várta, s kísérte őket a kegytemplomba.

Atanáz atyával, Trella Tibor máriapócsi parókussal, aki ezt a napot együtt töltötte a fiatalokkal, és Sallai Szabolcs szervező atyával adtak hálát az együtt töltött napokért a zarándokok. A Szűzanya köszöntése után ún. lezáró körben búcsúztak el egymástól, de sokan maradtak, bekapcsolódva az Illés-napi búcsú imádságaiba.

(Forrás: Miskolci Egyházmegye és Nyíregyházi Egyházmegye)

Leave a Reply