Tel.: +36 42 889 180

Pünkösd

Soha nem lesz képes a földön élő ember a Szentháromság titkának maradéktalan megértésére…

Így kezdte prédikációját Pünkösdvasárnap a kegytemplomban Orosz István atya. „Teljes mértékben lehetetlen az embernek az Istent megismerni, ám egy kicsivel közelebb kerülhetünk hozzá a mai napon, amikor a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük, amikor rácsodálkozhatunk a Szentháromságra.”

Ministráns fiúcskával puzzle-t rakatott ki István atya, s erre utalva mondta: Pünkösd lehet az az alkalom, amikor helyére kerülnek bennünk az Istenről, az Egyházunkról alkotott képünk darabkái.

Amikor Alex kirakta az egyszerű ábrát, szüksége volt a szemére, amellyel megkülönböztette a formákat, a színeket. Szüksége volt az ügyes kezeire, hogy a helyére illeszthesse az apró képrészleteket. Szüksége volt a gondolkodására, hogy minden megfelelően alakuljon és elkészüljön a hibátlan kép. Mindegyik képességét használnia kellett, bármelyik hiányzott volna, nem sikerül kirakni a puzzle-t.  Ahhoz, hogy legalább részlegesen sikerüljön megismernünk a szerető Istent, szükségünk van a Szentháromság mindegyik személyére, hisz az Istennek más-más tulajdonságára mutat rá az Atya, a Fiú és a Szenlélek. Minden hasonlat sántít – mondják. Mégis: talán érezzük, mennyire szükséges, hogy ezen az ünnepen még tudatosabban rajzoljuk magunkra a keresztvetéssel a Szentháromságban élő Egy Isten jelét! Hitvallásunkat.

Leave a Reply