Tel.: +36 42 889 180

Magyarországon élő ukránok zarándokoltak a kegyhelyre

A Veszprémből, Budapestről, Miskolcról, Debrecenből és Nyíregyházáról érkező, közel száz zarándok az elmúlt évtizedekben telepedett át a szomszédos országból hazánkba. Különböző közösségek révén, kisebbségi önkormányzatok segítségével sokan tartják egymással a kapcsolatot.

A nyíregyháziakhoz kéthetente megy liturgiára a pócsi bazilita monostorban élő, ukrán anyanyelvű András atya. Így merült fel az igény és lehetőség, hogy megszervezzék közös zarándoklatukat Máriapócsra.

A szintén Kárpátaljáról származó Ábel megyéspüspök atya köszöntötte őket, azután András atya vezetésével Szent Liturgiát végeztek a bazilikában. A szertartáson Orosz István kegyhelyigazgató atya is résztvett.

Mivel ugyanezen a napon tartották Máriapócson a metropóliai hittanversenyt, itt tartózkodott Fülöp metropolita atya és Atanáz püspök atya. Ők is megtisztelték a zarándokokat néhány percre.

Kihasználva az együttlétet, vagy úgy is mondhatnánk, összekapcsolva a „kellemest a hasznossal”, délután könyvbemutatót tartottak a Családvárban a szerző jelenlétében. Kiváló közösségépítő alkalom volt ez számukra. Erős identitással, mély hittel rendelkező emberekkel találkozhattunk. Anyanyelvük ugyan más, ám Krisztus titokzatos testét együtt alkotjuk!

Köszönjük, hogy itt jártak!

Leave a Reply