Tel.: +36 42 889 180

Értetkőzés

Görögkatolikus vallási gyakorlatunkban jól ismert kifejezés az értetkőzés. Ezt rajtunk kívül más alig-alig érti. Kifejezetten Máriapócshoz kötődik, s azt a mozdulatot jelöli, amikor fölmegyünk a Kegykép elé, és annak másolatát, illetve az Istenszülő könnyeit száz évvel ezelőtt felfogó kendőcskének tartóját megcsókoljuk. Minthogy szakemberek szerint a koronavírus legfőképpen cseppfertőzéssel terjed, ezért az ajkakkal érintett tárgyak fertőtlenítése elengedhetetlenül fontos. Mivel azonban a hatékony fertőtlenítés mintegy 2-3 percet vesz igénybe, az alaposan letörölt felületen a fertőtlenítőszer hatása ekkorra válik teljessé, így a kegyképünkhöz csak 2-3 percenként lehetne egy-egy személyt engedni. Ennél jóval többen szoktunk odaállni, hogy tiszteletünket tegyük. A járványra való tekintettel görögkatolikus egyházunk azt a rendelkezést hozza, hogy Máriapócson értetkőzéshez járulni csakis kézzel érintés útján lehetséges, és csak azokban az időszakokban, amikor segítő személyzet áll rendelkezésre, aki az érintendő felületet minden esetben alaposan fertőtleníti. Szeretettel kérjük ennek figyelembevételét és betartását.

Ez a megoldás használható más helyeken is, ahol ikont szoktunk csókolni. Javasoljuk, hogy ebben az átmeneti időszakban másutt is ezen a módon, a kezünk érintésével fejezzük ki szeretetünket, hódolatunkat. A kezünk tisztaságára pedig ebben az időszakban fokozottan figyeljünk oda.

Mindezeknél is fontosabb azonban, hogy hitből fakadó, bizalommal teli imádsággal forduljunk a Teremtőhöz, hogy minél hamarabb vegye el tőlünk ezt a járványt, a betegek mihamarabb gyógyuljanak meg, a gyógyítóknak pedig legyen erejük ezen emberfeletti munka elvégzéséhez. Fogjunk össze tettben és lélekben, hogy a ránk jött veszedelem ne a széthúzást, hanem az összefogást erősítse bennünk.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita

Leave a Reply