Tel.: +36 42 889 180

PAPI REKOLLEKCIÓ MÁRIAPÓCSON

Az elmúlt hét csütörtökén került megrendezésre az idei év első papi rekollekciója. A rendezvényt minden hónapban egyszer szervezik meg Máriapócson, a Szűzanya oltalma alatt.

Ez alkalommal dr. Nagy Andrea, a Nyíregyházi Egyetem Gazdálkodástudományi Intézetének docense tartott előadást a közösen imádkozott vecsernye után az atyáknak és feleségeiknek. Dr. Nagy Andrea kisebbségvédelmi jogász. Elmondása szerint igyekezett tanulmányait úgy alakítani, hogy a kisebbséggel tudjon foglalkozni és segíteni a rászorult embereken, hiszen mindig is érdekelte a perifériára sodródott emberek sorsa. Előadása érzékenyítő jellegű volt, melyben beszélt a cigány és hátrányos helyzetű emberek sorsáról, kultúrájáról, szociális helyzetéről, illetve statisztikai adatokról, hogy hogyan alakul ezeknek a társadalmi csoportoknak a számaránya. Az előadó megfogalmazta még, hogy mennyire fontos az egyház és a vallás segítő szerepe ezekben a közösségekben. Az előadás végén számos kérdés született a hallgatóságban, melyeket lehetőség volt feltenni és azokat az előadó igyekezett megválaszolni.

A rekollekció végén Nagy Zoltán, a nyírkátai görögkatolikus cigány közösség vezetője, a Nyíregyházi Egyházmegye Cigánypasztorációs Bizottságának tagja, az Együtt Segítsünk Egymáson Egyesület elnöke beszélt néhány szóban közösségükről, a cigány-nem cigány lakosság viszonyáról, egyesületükről. Az egyesület táncosai rövid műsorral kedveskedtek.

Ez az alkalom jó lehetőség volt arra, hogy papok, generációk találkozása mellett ismerkedjünk a cigányság helyzetével is, és cigány testvéreinkkel beszélgetve gazdagodjunk kultúrájukból.

További képek az alábbi linken érhetőek el:

https://www.facebook.com/mariapocsnemzetikegyhely/photos/pcb.2342857295732661/2342854859066238/?type=3&theater

Leave a Reply