Tel.: +36 42 889 180

IKONFESTŐ TÁBOR MÁRIAPÓCSON

Az ikonfestő tábor beszámolója, a tábor szervezőjétől.

” Valóban méltó téged dicsérni…”

Február 25. és március 3. között Máriapócson megrendezett ikonfestő zarándok táborról hazatérve Kárpátaljára  (testileg elfáradva), lelkileg feltöltődve  és élményekben gazdagodva hálás vagyok az Úrnak aki, küldi hozzám a tanítványokat, kik szeretnének bepillantást nyerni az ikonok csodálatos szépségeibe. Annak egyházi (liturgiai, teológiai, szimbolikai, kánoni) tanításaiba és festési technikájába.

A hetedik egyetemes zsinat 787 óta – ami az ikon festészet alap pillére – sok minden változott. Sokféle módszer, sokféle tanítás, de egy, ami nem változhat, maga az ikon: egyházunk tanításait kell, hogy közvetítse. Már 14 éve, hogy ikonfestő táborokat szervezek, ahol átadhatom azt a tudást, amit én is kaptam az Istentől. Számomra ez egy újfajta evangelizáció, ahol a művészeten keresztül a jelentkezőket közelebb segíthetem Isten szerető oltalmához.

A mostani táborban 15 jelentkező volt, az ország minden részéről (Szentendre, Miskolc, Budapest, Szeged, Eger, Nyíregyháza, Debrecen, Pomáz, stb). Legtöbben még életükben most először fogtak ecsetet a kezükbe, hogy megfessék (írják) életük első ikonját, és ez talán jó is mert befogadóbbak és vágyakozóbb a lelkük, hogy meg lássák, megtapasztalják azt az örömhírt, amit a Szentírásban olvasunk. Az ikon is Szentírás, képekben. Szokták “paraszt Bibliának” is nevezni, hogy akik nem tudtak olvasni megértsék az Evangéliumot. Ezért a görögkeleti templomok bejáratánál, ahogy belépünk a templomba, a napi Evangélium meg van festve ikonként és ki van helyezve a csókoló állványra, melyet a hívek köszöntenek.

Szívesen befogadunk bárkit a kis közösségünkbe, ha szívvel- lélekkel szeretne bepillantást nyerni a Mennyországba, az ikon által.

 

Testvéri szeretettel és imával: Tarzíciusz M

 

Képek az alábbi linken érhetőek el:

https://www.facebook.com/mariapocsnemzetikegyhely/photos/pcb.2355836104434780/2355829007768823/?type=3&theater