Tel.: +36 42 889 180

A kegytemplom karácsonyi ajándéka

A kegytemplom karácsonyi ajándéka két mozaik kép volt: a két határon túli görögkatolikus püspök, boldog Gojdics Pál és boldog Romzsa Tódor fölszentelt vértanúk arcképe előtt imádkozhat minden hívő, aki betér a bazilikába. Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult templomunk ékének növeléséhez!

Gojdics Pál görögkatolikus főpásztort II. János Pál pápa avatta boldoggá 2001-ben.
A felvidéken született püspök a kommunista hatalomátvétel után ellenállt minden olyan törekvésnek, mely a görögkatolikusok beolvasztását eredményezte volna az Orosz Ortodox Egyházba. Miután koholt vádak alapján életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték folyamatos fizikai és lelki kínzásokat kellett elszenvednie. Súlyos betegségben hunyt el 1960. július 17-én.

Romzsa Tódor 1911-ben született Kárpátalján. Püspöktársához hasonlóan, neki is a kommunista hatalommal szemben kellett Egyházát védelmeznie. A püspök elleni első merénylet során a lovaskocsiját gázolták el teherautóval, majd a sérülteket vasdorongokkal ütlegelték. A támadást a püspök csodával határos módon túlélte. A kórházban egy ott dolgozó beépített ügynök mérgezte meg az egyházi előljárót, ennek következtében, 1947 november 1-jén hunyt el. Boldoggá avatását II. János Pál pápa végezte 2001. június 27-én.