Tel.: +36 42 889 180

Romániai magyar ajkú közösségek zarándoklata

Három év kihagyás után, 2022. június 18-án jöhettek ismét Máriapócsra szervezetten a román területen élő, magyar ajkú hittestvéreink.

Tiszteletükre, és főként lelki épülésükre Dr. Orosz Atanáz atya utazott a kegyhelyre, hogy fogadja a körülbelül háromszáz zarándokot. „Szombat délelőtt semmi jobbat nem tehetnénk, minthogy a Szent Liturgián részt veszünk!”- mondta, idézve egy idősebb atya gondolatát.

A mai napi evangélium (Mt 7,1-8) utolsó bekezdésére („Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek! Mert aki kér, az kap, aki keres, az talál, s aki zörget, annak ajtót nyitnak.”) utalva kezdte prédikációját a főpásztor. Örömét fejezte ki a sok gyónó láttán, s azt mondta, nem csupán kérni és hálát adni jövünk Máriapócsra, hanem azért, hogy jobb emberekként, megtérve érkezzünk haza.

Ezután igen érdekes felvetéssel élt Atanáz atya: ha Isten az embernek ítélőképességet adott, miért kívánja tőlünk, hogy ne ítélkezzünk? Holott bizonyos helyzetekben még el is várja, hogy helyesen ítéljünk meg valamit. Püspök atya érthetően, világosan rámutatott, miért olyan nagy bűn a mások fölötti ítélkezés. Mivel mindannyian bűnösök vagyunk, abban a pillanatban, amikor megítéljük a másikat, elfeledkezünk saját bűnösségünkről…Azok válnak szent emberekké, akik nem a másik szemében keresik a szálkát, hanem a sajátjukból takarítják ki a gerendát… Nagy bajok származhatnak abból (akár még háború is), ha megítéljük, elítéljük a másikat, mondunk rá valamit, ilyennek vagy olyannak tartjuk őt…

Ne ítélkezzünk, hogy meg ne ítéltessünk!”Ha a vétkeket figyelembe veszed, Uram, Uram, ki állhat meg előtted?”(129. zsoltár) Törekedjünk mindannyian a személyes megtérésünkre, érkezzünk haza jobb emberként!

Leave a Reply