Tel.: +36 42 889 180

Tanulás az ószövetségi atyák vasárnapján

Szombat este és vasárnap délelőtt, két elmélkedéssel segítette karácsonyi felkészülésünket Bodnár Attila atya, aki a mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola lelki igazgatója.

Tanultunk tőle, és tanultunk általa. Szombaton Máriától és Józseftől. „Attól, hogy nem teljesült az ő akaratuk, attól még áldott volt az életük!” Ők se így tervezgették jegyesekként az életüket… Tanuljuk meg tőlük, hogy akkor is bízzunk a Gondviselő Istenben, amikor másképp történnek a dolgok, mint ahogyan mi azt szerettük volna. Tanultunk a három napkeleti bölcstől is, hogy égre emelt tekintetű emberek legyünk! Aki fölfelé néz, messzebbre lát. Lássunk túl maszkon, betegségen, nehézségen, lássuk meg azt az országot, amelyet karácsony hoz el számunkra!

Vasárnap, amikor a diakónus Jézus nemzetségtábláját olvasta fel az evangéliumból, az ószövetségi atyáktól vehettünk példát, tőlük tanulhattunk.

Attila atya kiemelte: az első ószövetségi ember, aki nagyon örült Jézusnak, Keresztelő Szent János volt. Mária, szíve alatt Jézussal, meglátogatta Erzsébetet, aki pedig Jánossal volt áldott állapotban. Ezt olvassuk a Szentírásban: Erzsébet méhében „röpöse a magzat”. Keressük ezt az örömöt! Mi is megtalálhatjuk a Jézussal történő találkozásban.

Jézus születése csoda, hiszen édesanyja szűz maradt. János születése csoda, mivel szülei már nagyon idősek voltak – Keressük, és meg fogjuk találni mi is a magunk életében Isten csodáit! Ez karácsonyi készülődésünk lényege: „Várom az Isten csodáját.” Legyünk rá nyitottak!

Keresztelő Jánosról tudjuk, hogy attól az első, boldog találkozástól kezdve készült, vágyakozott a következő találkozásra Jézussal. Készüljünk rá mi is!  Mert a Jézussal történő találkozás maga a csoda!

Leave a Reply