Tel.: +36 42 889 180

Görögkatolikus Hittanos Találkozó Máriapócson a NEK – jegyében

A Görögkatolikus Metropólia régi hagyománya, az Országos Görögkatolikus Hittanverseny. Mivel ezen esztendőben ez a rendkívüli helyzet miatt nem került megrendezésre, ezért őszi időszakra egy játékos összejövetel lebonyolítását terveztünk. 2021. november 6-án a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely adott otthont, ezen rendezvénynek.

A program 09.30-kor regisztrációval kezdődött. A Kegytemplomban imaórát imádkoztunk Fülöp érsek metropolita atya vezetésével, mely végén Ábel püspök atya köszöntötte az összegyűlt fiatalságot. Hierarcha társai nevében szeretettel fogalmazta meg, mekkora öröm mindhármójuknak, hogy a fiatalok itt vannak, találkozhatunk és kicsit kötetlenebb összejövetelt valósíthatunk meg.

Tizenöt állomás várta a csapatokat, melyeknek zöme az Emmanuel Házban, illetve az előtte lévő területen lett kialakítva. Minden csapat egy kincskereső füzetet kapott, melybe bekerültek az állomások, a kapott pontok és egy érdekes térkép a helyszínről.

Az állomások között szerepelt többek között, a talán legnépszerűbb helyszín a „Lődd ki a bűnt” nevű, ahol bójákra felragasztott bűnöket, és egy Bibliai ellenséget Góliátott kellett célba dobva leütniük a csapattagoknak. Jó megfigyelő képességet várt tőlünk a „Jól nézd meg!” helyszín, melyben egy montázs szerűen elkészített képen kellett ismerős szentírási történeteket, bibliai eseményeket, személyeket felismerni. „Bibliai álomcsapat”– ot kellett választani, melyben egy nagy focipálya képén kellett elhelyezni, -melynek volt egy Ószövetségi és egy Újszövetségi része, – a megadott szentírási szereplőket. Nagyon érdekes volt „Bibliai Brain Box”, melynek keretében Bibliai eseményeket, kellett színes kép, vagy ikonok formájában megtekinteni és visszaemlékezve válaszolni a feltett kérdésekre. Volt „Proszfora totó”, mint az esztendő tervezett hittanverseny anyagának játékos kérdéssora. A „Mozaik – Ikon” –állomáson mozaikszerűen szétvágott ikonokat kellett összerakni. Kézügyességünket és gyorsaságunkat gyakorolhattuk az Ünnepi Ikont, illetve Liturgikus tárgyakat ábrázoló puzzle összerakásánál. Az „Eucharisztikus állomáson” a fiataloknak egy óriás molinón kellett sorrendbe rakni a Szent Liturgia részeit. Egy másik molinón a „Tízparancsolat” képei szerepeltek összekeveredve, ahol a parancsolatot és azok sorrendjét állapították meg a versenyzők. Volt „Ikon felismerés”, melyek az ünnepeket ábrázolták. Két érdekes állomás feladatai között szerepelt a „Kegytemplom és a Fatemplom” megtekintése, majd kérdéssorok kitöltése, mely figyelmességet és szemfülességet igényelt a megmérettetésen résztvevőktől. Volt „Párkereső”, melynek keretében színes golyók párjait kellett megtalálni, liturgikus szavakat összerakva. Érdekes volt mágnestáblán elhelyezni a különböző liturgikus eszközök képeit, melyek vagy „az oltárhoz, vagy az előkészületi asztalhoz” tartoztak.

A feladatok végeztével, amig összesítették a pontokat, finom ebédet szolgáltak fel számunkra, az Emmanuel – házban. A vendéglátást követte az eredményhirdetés, melyet már nagyon vártak a jelenlévők.

A gyülekezéskor is tapasztaltuk már, hogy a fiatalok egészséges versenyszellemmel érkeztek. Voltak, akik mindenképp győzni szerettek volna, egyes csapatok a felkészítő atyával együtt az utolsó pillanatokig a lehetséges feladatokat beszélték át. Volt olyan kisfiúcska aki, amikor az atyák jó szándékúlag egy – egy útbaigazítást adtak neki, a feladatmegoldás során, lelkiismeretesen megkérdezte, „hogy akkor ez most csalás?” A jelenlévő atyák mosolyogva válaszolták, nem csak egy kicsit segíteni akartunk nektek.

A hittanversenyen megszokott 5-6 és 7-8 osztályos kategóriában hirdettünk eredményeket:

5-6. kategória

  1. Miskolc-Belváros I.
  2. Rozsály I.
  3. Sajószentpéter I.
  4. Nyíregyháza I
  5. Nyíracsád II.
  6. Nyíracsád III.

7-8. kategória

  1. Arnót
  2. Miskolc-Belváros III.
  3. Nyíracsád V.
  4. Nyíregyháza II.
  5. Sajószentpéter II.
  6. Kisvárda V.

Az esemény zárórészeként Fülöp érsek metropolita atya és Atanáz püspök atya adta át az ajándékokat, illetve értékelte a napot és áldással zárta a hittanos találkozót.

Természetesen nem a verseny, hanem a játékos közösségi találkozás volt a célja a Miskolci Egyházmegye által szervezett, Metropóliai rendezvénynek. A jelenlévők az erre az alkalomra készült csokoládét és kulcstartót kaptak ajándékba. Az összejövetelen közel háromszáz fő vett részt.

A jó hangulat, felszabadult játék, kötetlen közösségi együttlét, imádságban találkozás az Úrral, az Istenszülő kegyhelyén erővel töltött el mindannyiunkat.

Így térünk vissza a mostani nehéz időszakban a hétköznapokba az Istenszülő Szűz Mária oltalmával és közösségünk megtapasztalt megerősítő erejével.

Jármi Zoltán

Miskolci Egyházmegye HB Elnök

Leave a Reply