Tel.: +36 42 889 180

Október 1. – Az Istenszülő oltalmában

Ennek az ünnepnek az eredetét nem ismerjük egészen pontosan. Az egyik lehetséges magyarázat egy 903-ban történt esemény, amikor járvány pusztított Konstantinápolyban és környékén. A hívek a blakhernai templomban (ahol az Istenszülő köpenyét, mint ruharelikviát őrizték) gyűltek össze, kérve a Szűz közbenjárását. Az imával telt napok egyikén Szent András püspök és Szent Epifán diakónus megpillantotta a Szüzet, aki szentek társaságában ereszkedett alá az égből, kendőjét védőleg a nép fölé terítve. Attól fogva megszűnt a járvány. Egy másik forrás szerint az Istenszülő csodálatos megjelenése 911-ben történt, ekkor szabadult föl Konstantinápoly a szaracénok ostroma alól a Szűz közbenjárására.

Számunkra nem is az a lényeges, hogy mikortól, és mi miatt alakult ki az ünnep, sokkal inkább az, hogy tapasztaljuk az életünkben az Istenanya állandó szeretetét és közbenjárását!

Október 1-jén a szokásos, hétköznapra eső ünnepi szertartásrend lesz a kegytemplomban:

csütörtökön 18.00-tól előesti vecsernye, pénteken 9.00-tól utrenye, 11.00-tól Szent Liturgia, 17.00-tól Szent Liturgia, majd vecsernye.

Leave a Reply