Tel.: +36 42 889 180

Nagyboldogasszonyi búcsú

Augusztus 15-én emlékezik egyházunk az Istenszülő elhunytára és ünnepli menybemenetelét. Máriapócson kiemelkedő zarándoklat a Nagyboldogasszonyi búcsú. Már szombaton énekszótól volt hangos a település, egyik csoport a másik után érkezett. Gyalogosan, kerékpárral, lovasfogatokkal, személyautókkal, buszokkal… Egészen biztos, hogy a mögöttünk álló járványos időszak miatt a kegyhely munkatársai is, a zarándokok is különös szeretettel várták ezt az alkalmat.

A szertartásokat 14-én délutántól folyamatosan és sokan imádkozták végig. A főtéren  felállított oltárnál a görögkatolikus rítus imádságai mellett a hétvége mindkét napján volt római katolikus szentmise is. A temetőben – szokásosan – Parasztászt végeztek elhunyt szeretteikért a hívek. A délután folyamán érkezett meg az a háromszáz fiatal, akik az egész héten át tartó gyalogos zarándoklaton vettek részt. Seszták István atya adott hálát velük a kegyoltár előtt, ám egyúttal figyelmeztette is őket: igazán csak az érkezett meg, akin változtatott a több napos zarándoklás!

Szombat este virrasztás kezdődött: az Akathisztosz mélytartalmú szövegeit többszólamú énekléssel imádkozták végig az Istenanya tiszteletére. Majd litiás nagyvecsernyét végeztek, ami éjszakai körmenettel és agapéval zárult. Sokan kitartottak a hajnalig tartó utrenye imádkozásában is.

Vasárnap kora reggeltől ismét érkeztek a hívek, s bekapcsolódtak a szertartásokba, vagy egyéni imáikat végezték a bazilikában, a kegykép előtt kígyózó sorban várakoztak a zarándokok.

Az ünnepi liturgia előtt Mosolygó Dénes atya szolgált tanítással, alapul véve Jézus boldogság-beszédét. A kegyhely közösségi oldalán érdemes megkeresni az erről készült videót! https://www.facebook.com/mariapocsnemzetikegyhely/videos/1462912340774734

11 órától tartották a Szent Liturgiát, négy görögkatolikus püspök adott hálát az oltárnál. Közös imádságra azokat a papokat hívták, akik 30 évvel ezelőtt jelen voltak II. János Pál máriapócsi látogatásánál. Dr. Keresztes Szilárd nyugalmazott püspök a prédikációját is a szent pápa akkori beszédjének vázlatpontjai mentén építette fel. Felidézte azt a momentumot, amikor a pápa román, szlovák, rutén és ukrán nyelven is köszöntötte az akkor itt megjelenteket. Mindenkit felszólított arra, hogy béküljenek meg egymással! S Szilárd püspök emlékeztetett: a népek megbékélése fontos, de a pápa akkor azt is kérte, hogy a házasság kötelékét, a családok egységét őrizzük meg. A püspök hozzátette, amit akkor mondott II. János Pál, ma is érvényes!

Korábban több fórumon megjelent az örömhír, hogy a máriapócsi nemzeti kegyhely bekerült a hungarikumok közé. A vasárnap délelőtti szertartás után Dr. Nagy István agrárminiszter az erről szóló oklevelet ünnepélyes is átadta Kocsis Fülöp metropolitának. A miniszter hangsúlyozta, hogy ő maga is zarándokként érkezett a búcsúra. Elmondta: A kegyhely kiemelkedő szerepet tölt be a kárpát-medencei görögkatolikusság történelmi és lelki örökségének ápolásában, megőrzésében, évszázadok óta hidat képez a határon innen és túl élő magyarság között. A kegyhely hazánk kiemelt épített öröksége, a máriapócsi búcsú a görögkatolikusság lelki-szellemi öröksége a Kárpát-medencében, védelmet érdemlő hungarikum, ami megnyitja Isten és egymás felé a keresztények szívét, közelebb hozza egymáshoz a nemzetiségeket és az egész magyarságot.

A fenti mondatokat vasárnap több ezer hálás szív és mosolygós arc tükrözte vissza…

Köszönjük a Mindenhatónak, hogy együtt ünnepelhettünk, s imádkozzunk, hogy a további zarándoklatokat ne hiúsítsa meg újabb járvány!

Leave a Reply