Tel.: +36 42 889 180

Aki Máriapócsról indult, és Máriapócsra érkezett…

Eltemették Ihnáth János görögkatolikus áldozópapot.

A tiszteletbeli főesperes életének 76. esztendejében, 2020. november 8-án Nyíregyházán szentségekkel megerősítve visszaadta Lelkét teremtőjének. November 12-én, csütörtökön este János atya lelki üdvéért végezték a kegytemplomban a Szent Liturgiát. A prédikációt Szocska Ábel megyéspüspök mondta, kitérve arra, hogy Szent Mihály és minden Égi Erő ünnepén emelték az Örök Boldogságba az angyalok az egész életét Egyházáért áldozó atyát. S hogy bizonyára nem véletlen, hogy ezen a napon is egy Jánosra emlékezik a görögkatolikusság, nevezetesen Alamizsnás János főpapra, s 13-án, a temetés napján Aranyszájú Szent János főpapra. Ábel atya felidézte elhunyt szerettünk életeseményeit, méltatta szolgálati helyein végzett munkájáért, de a búcsúzást nagyon meghitté is tette azokkal a szavaival, amelyekkel arra emlékezett és emlékeztetett, János atyának milyen tulajdonságait ismerhette a felesége, a gyermekei, s a reá bízottak.

A ravatal helyszíne is a máriapócsi bazilika volt. A temetésen Dr.Keresztes Szilárd ny. püspök  úr beszélt. Az ő összefoglalása, hogy János atya Máriapócsról indult, hiszen itt nőtt fel, itt ministrált, kapott meghívást a papságra. S ide érkezett vissza a Lácacséke, Rozsály és Nyírcsaholy egyházközségekben töltött évek után. A legfontosabb feladattal zárva több évtizedes, aktív munkásságát: az öregek és betegek szolgálatával a Szent II. János Pál Idősek Otthonának lelki vezetőjeként. Ábel atya is, és Szilárd püspök úr is kiemelte János atya kötődését a bazilitákhoz, akiknek lelkületét a harmadrend szervezésével próbálta átadni a világi testvéreknek.

Az élő közvetítés segítségével több százan kapcsolódtak be a liturgia és a temetés szertartásába. Ebből is érzékelhető, milyen sok ember életére volt hatással Ihnáth János atya személye, pasztorális munkája.

„Könyörülj és nyugtasd meg teremtményedet, Uralkodónk!”

Leave a Reply