Tel.: +36 42 889 180

Két diakónus egy családból

Kétszeres ünnep, kétszeres öröm, két diakónus egy családban!

-Ez a hétvége a kegyelem áradása- mondta a Szaplonczay testvérek édesanyja, de nem ám csak egyszer! Ahányszor találkoztunk, mindig ez a mondat jött a szájára!

Egy nap különbséggel álltak az Egyház szolgálatába a Szaplonczay fivérek, így az idősebb testvér, akit szombaton szentelt diakónussá Fülöp metropolita atya,  vasárnap már ebben a minőségében segédkezett a Szent Liturgián és figyelt oda fiatalabb testvérére, s vezette a királyi ajtótól az oltárhoz öccsét.  

Fülöp atya örök szolgálatra rendelve azokat, akik az Egyház kötelékébe állnak, így bíztatta a testvéreket:

 „Elhagyja az ember apját és anyját és feleségéhez ragaszkodik, és ketten egy testté lesznek.” Férj és feleség egyesülése nagyon hasonlít arra, amikor valaki az Isten szolgálatára vállalkozik, hiszen örök életre eljegyzi magát az Anyaszentegyházzal, testével és lelkével egyesül vele.”

Szaplonczay Máté Nyíregyházán született 1989-ben. Élete első három évét Abaújszántón töltötte, onnan 1992-ben helyezték édesapját Szegedre, ahol azóta is teljesíti papi szolgálatát. Ennek köszönhetően az óvodát és az általános iskolát ebben a csodás alföldi városban járhatta ki. 12 évesen került Pannonhalmára, ahol hat év után érettségit szerzett. A középiskola után hivatástisztázás céljából végigzarándokolta az El Camino-t, majd néhány hónapig egy kórházban dolgozott, közben marketing- és reklámügyintéző OKJ-s végzettséget szerzett. A sikeres szemináriumi felvételi után Vácott töltötte a tanulmányait előkészítő évét római és görögkatolikus kispaptársaival. A papképzés Nyíregyházán folytatódott 2017 júniusáig, amikor teológiai baccalaureátust (akadémiai fokozat) szerezett. A szociális évét Szakolyban és Thessalonikiben töltötte. A szemináriumi évek során többször is volt lehetősége külföldi tanulmányúton, konferencián részt venni, többek közt Oxfordban, Barcelonában és Berlinben is. Végzett teológusként Fülöp érsek-metropolita atya Rómába küldte további tanulmányok céljából. A Görög Kollégium lakójaként tanulhatott a Pápai Keleti Intézetben három évig, melynek végeztével idén júniusban keleti kánonjogból licenciátusi fokozatot szerzett. Szolgálatát a Dunaújvárosi Parókia diakónusaként kezdi.

Szaplonczay Márk 1991. április 16-án született Nyíregyházán. Ő élete első másfél évét töltötte Abaújszántón, ekkor költözött a család Szegedre. A középiskola első 5 évét a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban töltötte, végül Szegeden érettségizett a Tömörkény István Gimnáziumban, ami után sikeresen felvételt nyert a Papnevelő Intézetbe. Az előkészítő évet a budapesti Központi Szemináriumban töltötte, a filozófiai és teológiai tanulmányokat Nyíregyházán végezte el, miközben a hittanár- nevelő tanár szakot is elkezdte. Loppiánóban, Cegléden, Budapesten, Taizében, Prágában, Boarbankhallban és Nápolyban töltött hosszabb-rövidebb időt önkéntesként. Így teljesítette szociális gyakorlatát, amelynek köszönhetően számos rendkívüli tapasztalattal lett gazdagabb. 2018-ban, a teológiai bacchalaureátus megszerzése (akadémiai fokozat) után Fülöp érsek-metropolita atya Rómába küldte két évre, hogy licenciátusi fokozatot szerezzen pasztorális teológiából a Pápai Szalézi Egyetemen.

Öröm a szülőknek, öröm a családnak, öröm egyházunknak, hogy édesapjuk hivatását követve két tehetséges fiatalember kezdheti meg diakónusi szolgálatát e napokban a Hajdúdorogi Főegyházmegye területén.

Fotó: Orosz Éva

Leave a Reply